VENVN 02

  • banner foto a
  • banner foto b
  • banner foto c
  • banner foto d

Verkorte Verpleegkundige opleiding

Wil je graag een opleiding volgen op het gebied van zorg, wonen en welzijn, waarmee je als verpleegkundige kunt werken in een verpleeghuis, verzorgingshuis of in thuiszorg? Dan past deze opleiding goed bij jou. Als MBO-verpleegkundige in de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) ondersteun je cliënten die kortdurende (bijvoorbeeld na ziekenhuisopname) of langdurige zorg ontvangen. Bij chronisch zieken en revaliderende cliënten speelt vooral de ervaringsdeskundigheid van jou een belangrijke rol. Je krijgt lessen van docenten uit de praktijk en je oefent in onze speciaal ingerichte ruimtes voor verzorging en verpleegkunde. Na het afronden van deze opleiding ontvang je een MBO-diploma op niveau 4. Met dit diploma kun je doorstromen richting HBO Verpleegkunde.

Voor wie?
Deze opleiding is ontwikkeld voor iedereen die graag als verpleegkundige in een verpleeghuis, verzorgingshuis of in de thuiszorg wil werken, maar ook voor mensen die al in de zorg werken en graag een MBO-diploma op niveau 4 willen behalen. Daarnaast is deze opleiding als je de overstap wilt maken van verpleegkunde in ziekenhuizen, de GGZ of de gehandicaptenzorg naar deze specialisatie. Als verpleegkundige VVT houd je rekening met leeftijdgerelateerde problemen van de cliënt die de communicatie kunnen beperken. Je werkzaamheden zijn vooral gericht op het stabiliseren van de gezondheidstoestand en het leren leven met de gezondheidsproblemen.

Vooropleiding
Voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van het diploma MBO Verzorgende IG niveau 3.

Aanpak
Je gaat aan de slag met theorie waar je ook echt iets mee kunt in de praktijk. In deze opleiding staat het ontwikkelen van vaardigheden die je als verpleegkundige nodig hebt centraal. Tijdens de opleiding leer je op praktische wijze hoe je ondersteuning biedt gericht op zelf- en samenredzaamheid. Daarnaast komt begeleiden van een groep zorgvragers en naastbetrokkenen uitgebreid aan bod. In de lessen en tijdens je stage ben je daadwerkelijk bezig met communiceren naar zorgvragers.

Opzet van de opleiding
We beginnen de opleiding met een kick-offbijeenkomst. De opleiding bestaat uit een aantal beroepsmodules, een stage, een algemene beroepsmodule en een begeleidingsprogramma. In de beroepsmodules leer je theorie en beroepsvaardigheden van ervaren docenten die met beide benen in de praktijk staan. Tijdens je stage leer je de theorie toepassen in de praktijk en oefen je jouw beroepsvaardigheden. Zo krijg je waardevolle praktijkervaring in het beroep. In de algemene beroepsmodule ontwikkel je aanvullende kennis en vaardigheden die jou als werknemer op de arbeidsmarkt aantrekkelijk maken. Het begeleidingsprogramma helpt je om je opleiding met goed gevolg af te ronden. Je staat er niet alleen voor! Daarnaast heb je tijdens de opleiding een persoonlijke mentor die je begeleidt naar het erkende diploma.Bij erkende MBO-opleidingen is het wettelijk verplicht om taalkennis en rekenvaardigheden te toetsen. Hier zijn examenkosten aan verbonden. Zie MBO toelichting voor meer informatie.

Stage
Leren doe je in de praktijk. Dit doe je tijdens de stage. We noemen dat de beroepspraktijkvorming (BPV). Heb je op dit moment een baan die past bij deze opleiding? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf voor deze opleiding? Dan kom je in aanmerking voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Je huidige werkplek geldt dan als stageplek.

Deze opleiding bieden we samen met OPPstap opleidingen aan. Prijs € 3500,00 per schooljaar. De opleiding duurt minimaal 2 jaar.